Εκτεταμένες αναφορές στην Ελλάδα και στα σοβαρά λάθη που έγιναν στα προγράμματά του, κάνει το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία αξιολογεί όλα τα προγράμματα του οργανισμού από το 2008 έως το 2017. Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι αστοχίες, οι λάθος προβλέψεις, οι παραλείψεις και η καθυστερημένη μείωση του χρέους επιδείνωσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με βάση αυτήν την εμπειρία το ΔΝΤ προχωρά σε αναπροσαρμογή των μελλοντικών προγραμμάτων του.
Οι αναφορές που γίνονται στην Ελλάδα εστιάζονται στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, στο τεράστιο βάρος που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή και στον λάθος τρόπο με τον οποίο το Ταμείο αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Για πρώτη φορά αναφέρεται με τόσο καθαρό τρόπο, ότι η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση χρέους λειτούργησε προς όφελος των τραπεζών της ευρωζώνης που κατείχαν ελληνικά ομόλογα.
Ειδικότερα για το πρώτο πρόγραμμα το Ταμείο αναφέρει ότι η τροποποίηση του καταστατικού του (με την οποία ουσιαστικά άλλαξε τις προϋποθέσεις για το πότε ένα χρέος είναι βιώσιμο) έγινε για να μπορέσει να δώσει το τεράστιο ποσό που χορήγησε τελικά στην Ελλάδα και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Με απλά λόγια η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατέστησε λιγότερο αποτελεσματικό το PSI του 2012 και δυσχέρανε συνολικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και αρκετά άλλα διδάγματα που προκύπτουν, το Ταμείο προχωράει και επισήμως σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο σχεδιασμό των μελλοντικών προγραμμάτων του και αυξάνει τον εσωτερικό έλεγχο για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή τους.
ΕΡΤ – Ανταπόκριση Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη